Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Φαινόμενο ήταν και πάει...


Το βιογραφικό μιας πλούσιας, κάποτε φαινομενικής, καριέρας σφραγίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Ο Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα, ο Ρονάλντο των 90s ή - κατά πολλούς - «ο πραγματικός Ρονάλντο», πρόσθεσε τη λέξη «πρώην» πλάι στο ποδοσφαιριστής και ύστερα από 18 χρόνια αποχαιρέτισε τα γήπεδα.

Η απόφαση ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό. Το είχε ο ίδιος ανακοινώσει ένα χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2010, προβλέποντας τότε πως θα αποχωρούσε στη λήξη του συμβολαίου του με την Κορίνθιανς (31/12/2011). Επεσε κατά μερικούς μήνες έξω...


Στην Κορίνθιανς ο Ρονάλντο ήλπιζε να προσθέσει στο παλμαρέ του το Copa Libertadores. Ο πρόωρος αποκλεισμός της ομάδας του και οι οργισμένες αντιδράσεις των οπαδών ήταν το άδοξο φινάλε της φιλοδοξίας του.
Ο ίδιος ομολόγησε στους συμπατριώτες του πως πριν αποφασίσει οριστικά να αποχωρήσει πέρασε τρεις μέρες κλαίγοντας σαν μωρό. Και έκλαψε ξανά καθώς το ανακοίνωνε ενώπιον τους.
Από το τέρμα στην... κορυφή
Στο προάστιο του Ρίο, Μπέντο Ριμπέιρο, η οικογένειά του τον καλωσόρισε τον Σεπτέμβριο του 1976. Κατά μια ιστορία ο Ρονάλντο γεννήθηκε στις 18, αλλά δηλώθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών και προκειμένου να αποφευχθεί το πρόστιμο ο πατέρας του κατέθεσε στο ληξιαρχείο ότι το τρίτο του παιδί γεννήθηκε στις 22 του μήνα.
Η μητέρα του Σόνια τού δίνει το όνομα του γιατρού που τη μετέφερε στο νοσοκομείο με ένα Volkswagen Beetle και τη βοήθησε να γεννήσει, του Δρ Ρονάλντο Βαλέντε (μετέπειτα νονός του Ρονάλντο). Τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια του τον φωνάζουν «Νταντάντο» και κάπου στην ηλικία των τεσσάρων ο πατέρας του Νέλιο τού χαρίζει την πρώτη μπάλα – λίγο πριν τον εγκαταλείψει μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του, εθισμένος σε ποτό και ναρκωτικά.
Ο πιτσιρικάς με τα κατσαρά μαλλιά χάνεται στους δρόμους, εκεί που τα χαχανίσματα για την αστεία οδοντοστοιχία του είχαν ήδη ξεκινήσει. Ο «Νταντάντο» έγινε... «Μόνικα» - όχι κάποιο σεξιστικό αστείο, αλλά ένας παραλληλισμός με ένα διάσημο βραζιλιάνικο καρτούν λόγω του στόματός του – και παλεύει να βρει κορίτσι. «Ηταν τα δόντια του. Μετά βίας μπορούσε να κλείσει το στόμα του. Το πρώτο που έκανε όταν έβγαλε χρήματα ήταν να βάλει σιδεράκια», θυμόταν φίλος του χρόνια μετά.
Κάπου στα 12 του, ο Ρονάλντο ξεκινά να παίζει ποδόσφαιρο με την Βαλκέιρε Τένις Κλουμπ ως τερματοφύλακας. Όχι για πολύ. Η ομάδα του ήταν τελευταία στο πρωτάθλημα, ο προπονητής του θυμήθηκε τις ιστορίες για τον γκολτζή πιτσιρικά και σε μια ύστατη προσπάθεια τον έβαλε στη γραμμή κρούσης. Ο Ρονάλντο πέτυχε τέσσερα γκολ και η Βαλκέιρε νίκησε 5-4.
Η εμφάνισή του κεντρίζει το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Σόσιαλ Ράμος, αλλά η μητέρα του αντιδρά στην ιδέα το παιδί της να γίνει ποδοσφαιριστής. Τον φαντάζεται γιατρό. Ο Φερνάνδο Γκόρδο, προπονητής του στο σχολείο, την πείθει πως το μέλλον για το ταλαντούχο πιτσιρίκι είναι ρόδινο και γεμάτο ανέσεις. Ο Ρονάλντο συνεχίζει με το πέρασμα από τη Σάο Κριστοβάο, αφού το όνειρο να φορέσει τη φανέλα της Φλαμένγκο, της ομάδας του ειδώλου του Ζίκο, ποτέ δεν γίνεται πραγματικότητα.
Ο Ρονάλντο πήγε στα δοκιμαστικά της, άρεσε, αλλά η Φλαμένγκο δεν δείχνει διατεθειμένη να πληρώνει για τα οδοιπορικά του. Η προ-επαγγελματική του καριέρα ξεκινά με την Κρουζέιρο το 1993. Το ντεμπούτο του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το κάνει στην ηλικία των 16 (25 Μαΐου 1993) και το πρώτο του γκολ ως επαγγελματίας το πέτυχε απέναντι στην Μπελενένσες. Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, ετών 17, ο Ρονάλντο καλείται στην Εθνική Βραζιλίας και αγοράζει το πρώτο του αυτοκίνητο, ένα Golf της Volkswagen.
Η Ευρώπη υποκλίνεται
Η Αϊντχόφεν τον εντοπίζει και τον αποκτά έναντι έξι εκατομμυρίων ευρώ. Ο τότε γενικός διευθυντής του συλλόγου Φρανκ Αρνεσεν δέχεται συγχαρητήρια και απαντά γελώντας: «Συγχαρητήρια για την απόκτησή του; Ευχαριστώ, αλλά ένα τέτοιο ταλέντο θα το ανακάλυπτε και η γιαγιά μου!». Εκτός από τον Αρνεσεν το ταλέντο του Λατίνου πιτσιρικά εντοπίζουν και τα «λαγωνικά» του μάρκετινγκ.
Για κάποιους η είσοδός του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν η αρχή του κακού. Η αλλαγή στο διαιτολόγιό του ήταν, κατά κάποιες εκτιμήσεις, καταστροφική. «Όταν πήγε στην PSV ήταν ένα κοκαλιάρικο παιδί κι έφυγε γεμάτος μυς. Όμως οι τένοντες ήταν οι ίδιοι. Αν έχεις ένα FIAT μπορεί να μοιάζει ένα καταπληκτικό αυτοκινητάκι, αλλά αν του βάλεις μέσα κινητήρα Ferrari θα διαλυθεί», ήταν η εκτίμηση του Ιταλού ρεπόρτερ της Gazzetta dello Sport Λούκα Κουρίνο σε μια παλιότερη συνέντευξή του.
Δυο χρόνια και 55 γκολ μετά ο Ρονάλντο φεύγει για τη Βαρκελώνη. Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα τον αποθεώνουν, η FIFA τον αναδεικνύει κορυφαίο παίκτη στον πλανήτη  και οι δημοσιογράφοι τον αποκαλούν «εξωγήινο», θαυμάζοντας το ταλέντο του.
Μετά τους αποχαιρετά και κατευθύνεται στο Μιλάνο, όπου λατρεύεται με τη φανέλα της Ιντερ και βαφτίζεται «Il Fenomeno». Είναι η εποχή που θα δημιουργήσει το «μυστήριο των αποδυτηρίων», άλυτο ως σήμερα, και θα δει την καριέρα του να διαλύεται, πριν ξανά προσπαθήσει να την αναστήσει.
Στο Mundial του 1998 ο Ρονάλντο εντυπωσιάζει άπαντες ως τον τελικό, εκεί όπου η Βραζιλία συναντιέται με τη Γαλλία στο «Stade de France». Το σούσουρο που ξεκίνησε από τα δημοσιογραφικά έφτασε ως τις εξέδρες του παριζιάνικου σταδίου, καθώς στο φύλλο αγώνα που μοιράστηκε το όνομά του απουσίαζε. «Τυπογραφικό λάθος» είπαν και μισή ώρα μετά ξαναμοίρασαν το φύλλο αγώνα με τον Βραζιλιάνο στην 11άδα.
«Είναι νεκρός»
Υστερα από ένα 90λεπτο αφάνειας και τελικά διασυρμού για τους Βραζιλιάνους (3-0) οι ψίθυροι γιγαντώθηκαν. Μόνο που αυτή τη φορά αφορούσαν σε θεωρίες συνομωσίας. Αργότερα η εκδοχή που δόθηκε ήταν πως ο Ρονάλντο υπέστη κρίση πανικού την ημέρα του τελικού και πως τελικά αποφασίστηκε να αγωνιστεί, καθώς οι γιατροί απεφάνθησαν πως δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία του.
Ο Ρομπέρτο Κάρλος φέρεται να είναι αυτός που τον είχε βρει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, με αφρούς στο στόμα και ακίνητο, καλώντας εσπευσμένα σε βοήθεια, καθώς κάποιοι ούρλιαζαν: «Είναι νεκρός». Αλλοι είπαν πως είχε υποστεί επιληπτική κρίση, ως αντίδραση στις ενέσεις που έκανε για το γόνατό του ενώ άλλοι υιοθέτησαν την εκδοχή της κρίσης άγχους, λόγω του τελικού, των προσδοκιών και μιας φημολογίας ότι η τότε σύντροφός του τον απατούσε.
Η Ιντερ κατηγορούσε τον γιατρό της Βραζιλίας, οι Βραζιλιάνοι τα είχαν με τον γιατρό της Ιντερ και οι πιο καχύποπτοι τα έβαζαν με τους χορηγούς του, Nike και Pirelli, θεωρώντας πως ο Ρονάλντο υπέκυψε στις πιέσεις τους και αγωνίστηκε.
Το φινάλε
Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν το ρόδινο μέλλον που περιέγραφε ο Φερνάνδο Γκόρδο στη μητέρα του. Καταστροφικοί τραυματισμοί, επίπονες επεμβάσεις και χαμένος χρόνος. Στο Mundial του 2002 όλα άρχισαν να μοιάζουν πάλι κάπως διαφορετικά. Η συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης, το επικό του «χατ-τρικ» στο Old Trafford το 2003, ήταν μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του, πριν αναχωρήσει για τη Μίλαν το 2007 – ο τελευταίος ευρωπαϊκός του σταθμός.
Τη Δευτέρα, έπειτα από ένα τελευταίο «πείραμα» με την Κορίνθιανς, έχοντας αποδοκιμαστεί και μάλλον αποτύχει, αποφάσισε να ρίξει τίτλους τέλους. Σκάνδαλα με τραβεστί, πολυτελείς γάμοι, συναντήσεις με τον Πάπα και άλλες ιστορίες θα μείνουν στο περιθώριο μιας καριέρας που έκανε πολλούς να τον λατρέψουν ακόμη κι όταν πια ήταν το... χοντρό φαινόμενο.
Το όνομά του αναπόφευκτα διαιωνίζεται. Είτε από όσους τον απόλαυσαν στις μεγάλες στιγμές της καριέρας του, είτε από τους διάσημους «συνονόματούς» του. Ο διάσημος Ρονάλντο της εποχής φοράει κι εκείνος φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, έχει το δικό του fan club και έχει αντικαταστήσει την φιγούρα του Βραζιλιάνου στις εφηβικές φιλοδοξίες. Για το ποιος θα «ξεθωριάσει» περισσότερο, ας μιλήσει η ιστορία...

sentragoal.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...